Friday, 6 February 2015

walk-in internship

assalamualaikum 

ehem sayang-sayang.. mesti rindu awak-awak semua kat cik munirah kan.. well , final year student hidup dia sendiri pun tak terurus lagikan orang lain..lagi tak sempat mak nak uruskan.

tapi segala kesibukan itu dah lepas... and Alhamdulillah cik munirah dah menamatkan zaman itu dengan jayanya.. (zaman bujang belum lagi yerrr) 

exam-tesis-assignment-hutang-pinjam buku-pulang kunci-daftar keluar asrama 
semuanya settle except "internship".. pas tu nak haruk huhahahuhaha tak kesah la nak jadi apa takda orang kesah lagi dah.. 

siapa kata tak kesah?? jangan lupa hang kena balas jasa. berkhidmat dengan negara tercinta. 

ekkk berkhidmat? 

iyelah takkan nak perap ilmu tu kak sayang... hang kena la kerja kak oi..

alasan : ( wait... chuben I tell me, SAYANG awak dodok rumah masak-masak , kemas-kemas, jaga anak-anak dan anak I je ok... don't worry biar I kerja membanting tulang 3 kerat I, sebab lagi 1 tulang pada you..you tak payah susah-susah kerja

jawapan : puihhh,,, chuben mana yang cakap leklok begitu dengan you?? bila hang nikah??
kalau hang tak kerja hang nak buat apa ilmu hang tu?? pekasam

alasan : kan boleh bekerja dari rumah? tak boleh ke?? 

jawapan: bagi I 1 bukti cukup hang buat apa kat rumah? rajinnya hang nak kerja dari rumah, kerja rumah pun hang agak malaih nak buat. ada hati noh nak kerja dari rumah

finally: ok, I kerja... demi memertabatkan agama, bangsa dan negara dan membalas jasa mak ayah I yang telah bersusah payah hantar I pi belajaq tinggi-tinggi sampai I dapat tengok kubah USIM. 

iya.. but jangan lupa belajar tinggi mana pun seorang perempuan, walau dia jadi bos besar ataupun PM sekalipun (ae lupa mana boleh perempuan jadi PM.. OK2 tukar , MENTERI PEMBANGUNAN WANITA DAN KELUARGA lah senang) kat rumah dia tetap hanya assistant bukan bos lagi..

STOP apa kaitan ayat tu dengan muqaddimah tadi? macam tak kena je...

heee
apapun..congrate buat diri sendiri, buat kawan-kawan saya yang dah selamat habiskan masa 3 tahun menelaah ilmu. selamat ber 'internship' semua. 
ingat internship kerana Allah bukan semata2 nak grad ok... :)

kat bawah ni ada recipe to be a Good Intern : study and practise ok



with love---


1 comment: